Digitala möten som blind – en utmaning och många skratt

Dela inlägget:

Facebook
LinkedIn
X
Jag med headset och mick i soffan med datorn framför mig på soffbordet

Bildtext: Jag föreläser digitalt för Karlstad universitet och Institutionen för Miljö och livsvetenskaper.

”Anna, det vore trevligt att se dig och inte bara din panna. Ja även om du inte ser oss förstås…” Det  digitala mötet är i full gång.

Med hjälp av andras ögon och lite guidning lyckas jag vinkla dataskärmen i rätt läge. ”Hej på er alla”, säger jag glatt mot skärmen och tänker att de nickar och vinkar, men egentligen har jag ingen aning. Puh! Bara att lyckas ta mig in i mötet har varit en utmaning. Att vara seende och lyckas hitta alla knappar är en sak, men att vara blind och leta med talsyntesen en helt annan. Är sidan dessutom otillgänglig, kan letandet vara förgäves. 

Zoom, Teams, Google Meet och allt vad det heter. Sedan pandemin slog till har det varit en utmaning för oss alla att mer än någonsin mötas digitalt. Och som ni säkert förstår – en betydligt större utmaning för mig som blind. Men vet ni… Det går. Även om jag inte kan se deltagarna när jag föreläser, heller inte höra de eftersom de ”mutat” sig och fastän det känns som att jag pratar för mig själv där i rummet så funkar det! Så häftigt!

Jag måste också säga att trots knepigheter, så finns det fördelar med att ses digitalt. Bland annat är det skönt att slippa resa för mig som blind. Att spara tid och inte behöva planera och boka ledsagning och allt sådant som måste klaffa när man befinner sig på nya ställen. För många med normbrytande funktionalitet kan det digitala mötet, med andra ord funka smidigare. Plus att man kan nå ut bredare. Plötsligt kan människor från olika delar av landet delta. På så vis kan det digitala mötet inkludera fler. Men såklart finns det mycket att tänka på för att inkludera alla.

I kommande blogginlägg bjuder jag på några av mina tips för hur du kan lyckas med inkludering i det digitala mötet. Missa inte det!

Med detta vill jag också skicka en uppmaning till alla digitala mötesplattformer. Jobba gärna mer för universell utforming och för att förbättra tillgängligheten. Vi är många runtom i världen som behöver detta och behöver vi det, så väljer även våra kollegor och vänner samma plattform. För såklart vill vi mötas tillsammans.

Hösthälsningar från Anna