En vår i äkta Unique-Power-anda

Dela inlägget:

Facebook
LinkedIn
X

Hurra! Färdigvaccinerad möter jag sommaren med stor glädje och tittar tillbaks på en fantastisk vår. Jag erkänner att jag varit dålig på att blogga, men får skylla på allt annat spännande som upptagit min tid. I förra veckan hade jag äran att gästa podden Bli företagarinna. Lyssna gärna här:

Jag delar med mig av min resa, som inte alltid varit så enkel med tanke på sjukdom, fördomar och samhällets otillgänglighet.

Är du nyfiken på att få veta mer om vad som hänt under våren, är det bara att läsa vidare. Och du har väl inte missat att hemsidan du befinner dig på fått en uppfräschning med en ny layout? Tack bästa webbutvecklare Staffan West!

Inkluderande kommunikation

Logotyp Unique Power. Symbol i guldfärg till vänster föreställande ett ihopsatt U och P. Till höger om symbolen står Unique och Power i svart på varsin rad. Bokstaven Q är samma guldfärg som symbolen intill.

I skrivandets stund är vårens sista kurs genomförd. I äkta Unique Power-anda har vi utbildat om inkluderande kommunikation. Genom Unique Powers företagarnätverk och samarbeten vi knutit till oss kan vi numera hjälpa till med en hel del inom inkludering och hållbarhet, utifrån funktionalitetsperspektivet. Denna gång blev det fokus på skärmläsare, tillgängliga dokument och syntolkning av bild och film. Vet du inte vad Unique Power är så kolla gärna in vår hemsida och läs vår blogg.

Unique Powers hemsida

Första bloggtexten: Unique Power är med blogg

Mitt tips är även att följa Unique Powers sociala medier, där vi börjar få många följare och mycket interaktion. Superkul! Vi bjuder bland annat på tips och coola förebilder med normbrytande funktionalitet.

Funktionsnedsättning som styrka

Under våren hade jag även äran att fortsätta programleda Funk i P1, tillsammans med Catrine Lundell. Det blev fyra intressanta program om allt från långtids-covid till att åldras med funktionsnedsättning. Jag fick möjlighet att grotta ner mig i något jag länge undrat över. Om blindhet kan ge en särskilda förmågor. Sedan jag förlorade synen har det känts som att mina andra sinnen förstärkts, och nu fick jag möjlighet att ta reda på om det verkligen är så. I programmet mötte vi även Filip Reineby, som kallar sig för den stammande retorikern och säger ”Min stamning har lett till mycket positivt”.

Lyssna på programmet här:

Sinnen bortom syn

Med tanke på FUNK:s program om blindhet är det sannerligen inte konstigt att jag älskar ljud. Älskar att jobba med radio och poddar. Därför blev jag såklart extra glad när jag fick förfrågan om att tala på Sound Stockholm – en digital festival för alla som arbetar med ljud. Jag Inledde hela tillställningen, kolla här på Bonniernewsevents.se.

På tal om ljud och sinnen bortom syn – missa inte ett grymt reportage jag gjort med Parimah Nassiri. Att inte se och starta en heminredningsbutik på nätet, är inget som stoppat henne. Snarare ser hon sin synnedsättning som en tillgång och har blivit expert på att skapa ett hem med känsla.

Lyssna på Parimah här

Event hos Microsoft

Tre kvinnor sitter bredvid varandra på varsin stol. I mitten ligger en ledarhund i vit sele. Rummet ser ut som en tv-studio med grå stor matta och lila ljus på draperier bakom. Stina har blå kostym och byxor, jag röd kjol, svart skinnjacka, Hélène svarta skinnbyxor, beige kostymjacka. Vi har alla ljust blont hår.

Bild: Global Accessibility Awareness Day med Microsoft. Från vänster: Stina Biärsjö, Customer Success Manager, Jag och Hélène Barnekow, VD på Microsoft Sverige.

Hur bygger vi en mer tillgänglig och inkluderande framtid med hjälp av teknik? Det var frågor vi diskuterade under Global Accessibility Awarness Day (GAAD), när jag representerade Unique Power och deltog vid Microsofts firande av dagen.

Registrera dig här, så får du tillgång till att se eventet

Hörlursvernissage

Har du varit på Hörlursvernissage någon gång? Nej, inte jag heller förrän jag fick det roliga uppdraget att moderera just en sådan. Bakgrunden var Synskadades riksförbunds kulturprojekt som utlyste en tävling. Personer med synnedsättning möter ofta konsten via en syntolkning, en verbal beskrivning av visuella element. Men vad händer när man gör tvärtom? Tävlingsdeltagarna uppmanades därför att beskriva ett konstverk som de endast såg för sitt eget inre. Vinsten i tävlingen var att få sin idé omvandlad till ett ljudkonstverk.

Samtliga verk presenterades i hörlursvernissagen som ni kan lyssna på här

Fjällen here I come!

Efter denna intensiva och roliga vår tar jag nu semester. Och inte vilken semester som helst. För första gången i mitt liv ska jag upp till fjällen och vandra. Det blir en utmaning, men väldigt spännande. Känns tryggt att det är ordnat via Svenska turistföreningen med bland annat tillgänglighet i åtanke. Har du en funktionsnedsättning och är sugen på att vandra i Abisko, så har du chans igen den 1-5 september. Kolla här:

Svenskaturistforeningen.se

Jag återkommer med en rapport efter mitt äventyr.

Önskar er alla en underbar sommar!