Min önskelista inför 2021

Dela inlägget:

Facebook
LinkedIn
X

År 2020 går mot sitt slut. Ett tufft och annorlunda år för oss alla. För mig ett år av skov i min reumatism och förlust av en nära vän. Här följer en summering av mitt 2020, men också min önskelista inför 2021.

Pandemin har påverkat oss på olika sätt. Ni som följt mig vet att jag fått ett skov i min reumatism. Ett skov som troligen orsakats av covid-19 jag hade i mars. Jag säger troligen, eftersom jag inte fick testa mig då, men hade antikroppar i juli. I somras kunde jag knappt gå. Så sjuk har jag inte varit på över femton år. Tack vare medicinering, en hel del vila och träning är jag på väg tillbaks. Så tacksam för det och att jag inte blev ännu sjukare.

Svartvit bild, Jag står inomhus med köket som bakgrund iklädd boxningshandskar och t-shirt. Håret är uppsatt i hästsvans och jag ser taggad och glad ut.

Bild: Boxning är min favoritträning.

Värst i år är farvälet av en älskad vän, Ida Bengtsson. Vi möttes när vi som barn insjuknade i barnreumatism, och kom till Barnreumatologen i Lund. Få vet att barnreumatism kan innebära en livslång kamp med sjukdom och smärta och i vissa fall leda till ett alldeles för kort liv – så blev det för Ida. Vår vänskap har betytt allt för mig.

Läs gärna min minnestext om Ida här

Ljusglimtar under året

Bakom molnen finns alltid en sol. Särskilt några saker har hållit humöret uppe detta år. Arbetet med radioprogrammet Funk i P1 tillsammans med Catrine Lundell, och övriga gänget på redaktionen. Funk i P1 belyser hur allt funkar eller inte funkar i ett samhälle som ska funka för alla. En glad nyhet är att Funk i P1 är tillbaks i vår. Till dess kan du lyssna på tidigare program. Det gör du här:

Alla avsnitt från Funk i P1

Mer positivt är att jag och min vän Yasmin Nilson har påbörjat vårt drömprojekt Unique Power, ett community för inkludering av personer med normbrytande funktionalitet. Unique Power utgår alltid från oss själva, vi som har funktionsnedsättning. Unique Power står för unika kompetenser, vi bär med oss tack vare våra erfarenheter. Framöver kommer vi att erbjuda utbildningar och tjänster för inkludering av personer med funktionsnedsättning. Läs mer om oss på vår hemsida:

www.uniquepower.se

Följ oss och få inspiration och tips på våra sociala medier:

Unique Power på Facebook

Unique Power på Instagram

Svartvitt foto på Yasmin Nilson och mig. Vi sitter med ryggarna mot varandra, tittar in i kameran och ler. Yasmin har kavaj, randig slips, vit skjorta och jeans. Jag har vit skjorta, svart slips, svart väst och svarta kostymbyxor.

Bild: Jag tillsammans med min Unique Power-partner Yasmin Nilson.

Kanske har du hört talas om vårt företagarnätverk? Unique Power Entrepreneurs är en del av comunitet Unique Power. Driver du företag plus har en funktionsnedsättning är du välkommen att joina Unique Power Entrepreneurs. Vi är 69 medlemmar i dagsläget. Visst är det häftigt!

Unique Power Entrepreneurs facebookgrupp

Oväntat, men också roligt för i år är att jag, sambon och hunden flytt stan. Vi har hyrt ut lägenheten och flyttat till landet. Ingen kunde väl ana att vi skulle bosätta oss här, när fritidshuset stod klart år 2018, men så kom pandemin. Vi trivs bra och det är skönt att kunna undvika folk i dessa tider. Underbart att ha nära till naturen, även om det är mer av en utmaning att hitta bland stigarna och skogarna. Stort tack till mina fantastiska grannar här i Årsta Havsbad som gav mig en av de bästa julklapparna. Nämligen särskilt uppsatta stolpar för mig och ledarhunden. Att orientera här är svårt, då det knappt finns lyktstolpar, bänkar och annat ledarhunden kan visa. Nu blir det betydligt enklare för oss att hitta och gå promenader.

Jag står utomhus på sidan av en grusväg intill ett grönt staket med min ledarhund, en ljus labrador som har vitt sele och svart koppel. Jag har på mig svart keps, svart vinterjacka, svarta byxor och svarta skor. Jag sträcker mig fram mot en låg trästolpe med en gul tennisboll ovanpå. I bakgrunden syns vägen svänga av bland gröna träd och husttaktsoppar.

Bild: Stolparna med tennisbollar, finns på olika ställen i området där jag bor och förenklar orienteringen för mig och min ledarhund.

2020 har även varit året med massor av digitala möten och föreläsningar. Självklart saknar jag att mötas live, men det finns fördelar med det digitala. Inte minst för oss som har funktionsnedsättningar. Som blind och reumatiker spar jag ork när jag inte behöver ta mig iväg. Det är enklare att krypa upp i soffan med min laptop och slippa vänta på färdtjänst, planera ledsagning och annat pyssel. De digitala mötena funkar dessutom över förväntan. Det finns såklart lite att tänka på när jag är med som blind, detsamma gäller för inkludering av alla. Här kan du läsa mina tips:

Hur vi inkluderar alla i våra digitala möten

Med hopp om ett ljusare 2021

Jag vet att det ligger några julklappar under granen. Härligt! Men det finns också de önskningar som är svåra att slå in i paket. Fast visst kan man alltid önska, eller hur! Bortsett att jag önskar mer inkludering och kärlek mellan människor, hoppas jag på det här inför 2021!

Min ledarhund Chanti, en ljus labrador, ligger vid granen hemma hos mig. Chanti har ett rött band runt halsen. I bakgrunden syns en fullt pyntad julgran i grönt, silver, rött och gult. Under granen ligger flera stora paket. Man ser även en kamin, mörkt trägolv, vita väggar och en dörr med glasfönster.
  • Att vaccinet mot covid-19 ska funka bra och finnas för alla.
  • Att få kramas igen.
  • Resa hem till Skåne och träffa min familj.
  • Ha en stor fest med alla mina vänner.
  • Ta danslektioner i salsa.
  • Att som föreläsare och moderator kunna möta min publik live.
  • På nytt komma igång med podden I mörkret med. Yes! Kan avslöja att vi fått mer – finansiering.
  • Mer syntolkning på sociala medier. Särskilt Instagram, som jag själv kämpar med. Kom igen nu alla influensers!
  • Tid att skriva och lyckas få klart mitt bokmanus.

Nu är jag nyfiken – vad önskar du dig?

Goda helger och ett gott nytt år!

Anna Bergholtz