Hur blir du mer inkluderande och hållbar?

Dela inlägget:

Facebook
LinkedIn
X
Jag föreläser på scen. Ca 20 personer syns som publik i förgrunden i en stor lokal. Jag står iklädd svart på överkroppen, ljusa byxor och långa svarta stövlar. Intill mig hänger långa scengardiner och bakom mig en projektorduk med min presentation.

Bild: Jag föreläser på arbetsmarknadsmässa för skolungdomar.

När jag förstod att jag skulle bli blind, trodde jag att livet var slut. För inte kan man väl göra något utan syn? Att jag några år senare skulle bli Sveriges och troligen världens första blinda filmrecensent, hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Att personer som inte ser ens tittar på Tv och film, hade jag föga kunskap om. Varför? Jo, för att jag inte kände någon som var blind.

Hur inkluderar vi alla och möter våra kunder på bästa sätt? Hur blir man en inkluderande ledare, medarbetare och medmänniska? Genom att ta del av alla olika människors perspektiv, är det självklara svaret. På så sätt kan vi skrota fördomar och bli mer hållbara. Men för att nå dit, måste vi ta klivet in i varandras världar. Något som företag, organisationer och alla människor behöver bli bättre på.

Det kan handla om att rekrytera bredare, för att få in perspektiv man tidigare saknat. Men även att hoppa in i varandras skor. Även om så bara för en stund, kan det ge nya insikter som gör stor skillnad.

Jag minns när jag nyligen gick en kurs i sociala medier. Då jag bad kursledaren berätta om hur man kan syntolka bilder. Det blev en aha-upplevelse och ögonöppnare för deltagarna, men också för föreläsaren själv. Genom min närvaro är jag övertygad om att fler förstått att vi blinda också använder bildburna Instagram och finns på sociala medier. Jag tror säkert att fler börjat syntolka. Om inte, är det åtminstone fler som känner till hur man gör och kanske har ett frö såtts för hur man kan inkludera mer.

Nuförtiden har jag 18 års erfarenhet av att inget se, och så mycket jag hunnit göra. Tur att jag lärde känna andra blinda och botade mina fördomar. Jag har pluggat, rest över hela världen, bott utomlands, hoppat fallskärm, startat eget företag, byggt hus, gjort film, radioprogram och poddar. Ja och har som sagt arbetat som filmrecensent. Idag vet jag att blind är ett annat sätt att se. Det handlar ofta om att göra saker på andra vis. Visserligen är jag blind, men tack vare mina erfarenheter vågar jag påstå att jag är mer seende än de flesta. Jag är övertygad om att jag har perspektiv som världen behöver och kanske just du?!

Perspektivtal – kliv in i min värld!

Jag tror på att vi måste förstå utifrån det sammanhang vi befinner oss i. Därför gör jag nu slag i sak och erbjuder Perspektivtal, som jag valt att kalla det. Perspektivtal är inga långa föreläsningar, utan korta och unika tal utifrån min värld med normbrytande funktionalitet. Perspektivtalen skräddarsys efter samtal med uppdragsgivaren, och är kärnfulla, ögonöppnande och humoristiska. Passar perfekt på frukostmötet, konferensen, kick-offen eller inför en workshop. Perspektivtal ger dig tillgång till min värld och bidrar garanterat med nyttiga insikter till din värld. Insikter som kan omsättas i praktiken och skapa en mer inkluderande och hållbar verksamhet.

Jag föreläser digitalt sittandes i soffan hemma. Jag har på mig en svart väst, vit skjorta, headset med mikrofon. Framför mig till vänster syns en svart laptop och en videolampa. I bakgrunden står julpynt och ljusstakar i ett fönster.

Bild: Jag håller föreläsning på distans via datorn.

Lyssna på erfarenheter om shopping, mode och konsumtion bortom syn, att resa med andra sinnen och att träna med en kropp som inte funkar som för normen. Mat med fyra sinnen, kan bli ett utmärkt inslag på eventet för krog och restaurangpersonal. Jag ger min syn på möten, arbetsmarknad, digitalisering, ledarskap, sjukvård, skola, mångfald eller media. Inget ämne är för litet eller för stort. Jag har ett unikt perspektiv på allt. Välj själv vad du vill veta!

Är du intresserad av att boka ett Perspektivtal – kontakta mig på:

E-post: anna@annabergholtz.se

Mobil: 0704567811 

Följ mig på Instagram och få nya perspektiv genom inläggen My weekly blind reflection.