Ljud – ett annat sätt att se

Dela inlägget:

Facebook
LinkedIn
X
Jag föreläser vid ett ståbord på en scen, iklädd svart byxdress. På en skärm i bakgrunden
syns en bild på mig där jag sitter med min ledarhund och rubriken "Anna Bergholtz".

Bild: När jag föreläste på SAB:s första event i januari i år.

Det var rubriken på talet jag hade äran att hålla på Sound Advertising Bureaus första event i januari i år. SAB är en nybildad branschorganisation för ljudburen kommunikation och bakom står Acast, Spotify, Nentradio och Bauer media. Så glad över att få dela mitt perspektiv utifrån att vara blind, poddare och radiojournalist, nu är det dags igen! Lyssna på mig i SAB:s nystartade podcast Soundcast, som ger röst åt olika experter inom ämnet ljud. För en expert på ljud vågar jag nog påstå att jag blivit sedan jag förlorade synen.

Att förlora synen var som att låsas in i en sluten värld, men snart började den växa på nytt. ”Du kommer snart att höra träden”, sa min vän Ulrika som tidigare förlorat synen. Jag tyckte det lät skumt, men Ulrika fick rätt. Idag är hörseln och ljuden runtomkring mitt sätt att se. Tack vare det jag hör får jag bilder i mitt inre. Jag hör barnen leka på skolgården och ser för mitt inre hur de spelar boll och springer ikapp. Jag hör bilarnas brus på motorvägen, riktningen de kör i och det hjälper mig att veta var jag är och var jag ska gå. Ljud är fantastiskt och ihop med andra sinnen blir jag självständig och ”ser” ändå.

Men hör vi blinda bättre? Det är en klassisk föreställning som jag förstås var tvungen att kolla upp inför talet jag skulle hålla om ljud. Och så spännande det jag fann var! Studier har gjorts och på hjärnskanning hos blinda syns tydliga tecken att andra sinnen tar över syncentrum i hjärnan. Öronen och hörseln i sig är inte bättre, men däremot är blinda bättre på att identifiera ljud och ljudomfång, då hjärnan anpassar sig. Nya förbindelser i hjärnan skapas. Blinda kan dessutom uppfatta ord i ett snabbt ordflöde på ett helt annat sätt jämfört med någon som ser. Alltså inte så förvånande att jag speedar upp mina ljudböcker till dubbel hastighet när jag lyssnar. Men hör ni! Är ni INTE blinda, så gör inte det när ni ska lyssna på mig i Soundcast. För då kommer ni bombis att missa en massa spännande jag har att berätta.

Avsnittet med mig på Soundcast finns där poddar finns. Lyssna här: