Tips att läsa och lyssna på i sommar

Dela inlägget:

Facebook
LinkedIn
X

Att ladda batterierna är viktigt under semestern. Kanske är du som jag – älskar när det plötsligt finns tid att ägna sig åt den där boken eller podden du så länge varit nyfiken på. Kanske känner du som jag – längtan efter att få lära dig något nytt som du också kan ha nytta av när hösten startar igen. Helt enkelt kombinera nytta med nöje. Här får du mina läs och lyssningstips!

Konsten att lyssna

Bokomslag: Konsten att lyssna. Omslaget har ljusbeige bakgrundsfärg med prat och tänkbubblor i rosa, gult och blått. Dessa objekt korsar varandra så att färgen grön bildas i mitten. Annika Telléus står i rosa och Konsten att lyssna i svart.

Bild: Bokomslag till Konsten att lyssna av Annika Telléus.

En ”måste läsa” bok av Annika Telléus. Under många år lyssnade hon på kunder och medarbetare över hela världen för HMs räkning. Vi behöver bli bättre på att lyssna. När vi verkligen lyssnar på varandra så skapar vi tillitsfulla relationer med ökad trygghet och färre konflikter. Att lyssna handlar också om inkludering. Jag är extra stolt över att min podcast I mörkret med nämns i boken. Konsten att lyssna finns både som vanlig bok och ljudbok. Beställ  Konsten att lyssna här.

När pappa köpte sin första klänning

Ester föddes i Zimbabwe, där hennes familj arbetade med bistånd. Nu reser hon tillbaka för att söka sina rötter och försöka förstå varför det var just där hennes pappa insåg att han var kvinna. Lyssna på P1 dokumentär.

Podden Hjärna och hjärta.

En av mina favoritpoddar. Doktor Emma Frans (som synts mycket i media under pandemin) och radiojournalisten Maja Åström synar olika påståenden med hjälp av vetenskapen. Blir vi sjuka av att flyga? Blir kroppshåren grövre av att rakas? Gör socker att barn blir extra uppspelta?

Lyssna där poddar finns eller på UR play

De sju systrarna. Feel good bokserie om starka kvinnor

Har du inte läst denna hyllade serie så grattis! Då har du något underbart att se fram emot. När adoptivpappan till systrarna i böckerna dör, lämnar han kvar varsitt brev med ledtrådar till deras förflutna. Läs mer om bokserien och författaren Lucinda Rileys ambitiösa bokprojekt här.

Podden Food pharmacy

Den här podden dök jag på i samband med en önskan om att få veta mer om hur kosten kan påverka vår hälsa. Som ni kanske vet har jag nämligen fått ett skov i min reumatism. Jag tycker om Food pharmacy för att man blir upplyst, utan en massa pekpinnar. Lyssna och ta till dig och gör de förändringar du själv önskar göra. Food pharmacy har också en hemsida med blogg och massor utav fakta och goda recept. Lyssna på Food pharmacy där poddar finns eller här:

Länk till podden på hemsidan Food Pharmacy

När livet störtdök

Bokomslag: Yasmin - När livet störtdök. Omslaget är i svartvitt. Vit bakgrund, svart text. Yasmin sitter på en bakåtvänd stol med ryggstödet som skymmer halva överkroppen. Yasmin sitter utan tröja och armarna visas längst fram mot kameran med tatueringar. Yasmin har en allvarlig blick och kortklippt pagefrisyr, mörkt hår.

Bild: Bokomslag till Yasmin – När livet störtdök

Låt dig beröras och inspireras av min vän Yasmin Nilsons historia. Hon var femton år och efter sommaren skulle hon äntligen få börja på dansgymnasium. Resten av livet skulle hon ägna åt det hon levde för – dansen. Men på en sekund var olyckan framme och drömmen slogs i spillror. När livet störtdök finns som vanlig bok och ljudbok. Beställ boken och få den signerad här.

Lyssna även på när Yasmin besökte oss i mörkret i podden I mörkret med här:

Länk till avsnitt 33 med Yasmin

Och missa framförallt inte Yasmins podcast Soluret. Säsongsavslutningen med Ulf Nordquist (Svartklubbens ägare där vi gör podden I mörkret med) är bland det bästa jag hört på länge.

Länk till Soluret nummer 60 med Ulf

Från mörker till framgång

Hör mitt reportage med Fatmir Seremeti, känd som paralympier och f.d. spelare i Svenska goalballslandslaget. Fatmir kom från Kosovo till Sverige som 9-åring. Han växte upp i Rosengård, drömde om att bli fotbollsproffs, men så kom synförlusten. I augusti kommer hans självbiografi ut med den passande titeln Från mörker till framgång. Lyssna på reportaget med Fatmir här.

Slutligen vill jag påminna om nypremiären av Funk i P1. Programmet som belyser hur det funkar eller inte funkar i et samhälle som ska funka för alla. Jag programleder tillsammans med Catrine Lundell. Nystart 19 juli kl 14.30 i P1.

Lyssna på Funk i P1 här