Mina nya ögon. Ny radiodokumentär!

Dela inlägget:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Foto på mina ögonproteser som jag samlat på mig genom åren.

Jag var 22 år gammal den där sommaren när jag och en kompis tog en sista minuten resa till Grekland. Solen sken och livet lekte och jag hade ingen aning om att den där resan drastiskt skulle förändra mitt liv och så småningom ge mig ideén till en radiodokumentär. På lördag kan ni höra resultatet när min radiodokumentär ”Mina nya ögon” har premiär. Sänds i P4 kl 23.07. Så här står det på SR:s hemsida:

”Christoffer ska operera bort sitt öga. Johnny var 16 år när ögat förstördes av en fiskkrok. Vad händer när ens ”riktiga” ögon inte längre finns kvar?”

Efter Greklandsresan blev även jag ögonprotesbärare. Sedan dess har jag fascinerats över hantverket att göra artificiella ögon åt människor och fängslats av alla berättelser jag mött i väntrummet hos min ögonprotesmakare. Därav ideén till ”Mina nya ögon”.

I radiodokumentären följer jag Christoffer Örneviks resa från ett äkta öga till ett öga i plast. En resa i både hopp och förtvivlan. Jag möter även Johnny Lindberg som levt med ögonprotes i 50 år och själva hantverkarna bakom ”själens spegel”.

Hoppas du har möjlighet att lyssna. Programmet kommer även att finnas som podd för P4 dokumentär.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/941695?programid=3103

Tack!

Jag vill tacka alla er som medverkade i programmet. Särskilt tack till dig Christoffer, som så öppet och generöst lät mig följa med under en tuff tid i ditt liv. Önskar dig all lycka till i livet. You rock!

Mer om ögonproteser:

Vill ni veta mer om ögonproteser, läs under länkarna som följer. Och såklart måste jag dela med mig av min knäppa idé. Att sälja mitt öga på E-bay.

Från Expressen. P3:s Anna Bergholtz säljer sina ögonproteser på E-Bay:

http://www.expressen.se/noje/p3s-anna-bergholtz-saljer-sina-ogon–proteser—pa-ebay/

Hemsida för min ögonprotesmakare Ann-Charlotte MyllerUri med familjeföretaget, som tillverkar ögon i glas:

http://www.muellersohne.se/om-ogonproteser/

Artikel om Mikael Sundström som gör ögon i akrylat/plast:

http://www.umeatidning.se/artiklarna/reportage/743-mikael-ger-maenniskor-livskvaliteten-tillbaka

Film om hantering av ögonprotes:

https://www.youtube.com/watch?v=6wcBCufmzWQ