Tanken blir handling. DO anmäld till DO

Dela inlägget:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Närbild på brevinkast på rad som tillhör medborgare i ett flerbostadshus

Efter pepp från människor i mitt nätverk, har jag gjort slag i sak. Nu är alltså DO anmäld till DO!

Häromdagen skrev jag ett blogginlägg där jag berättade om mina tankar att anmäla Diskrimineringsombudsmannen (DO) till DO. Jag berättade om hur DO skickat ett beslut om en tidigare anmälan som ”vanligt” brev till mig, trots att jag som blind inte kan läsa det och bett om att få beslutet digitalt på e-post i word eller som tillgänglig pdf. Så här skrev jag på bloggen:

https://annabergholtz.se/2017/05/24/anmala-do-till-do/

Att myndigheter fortfarande diskriminerar, 1,5 år efter att lagen om bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning som diskriminering införts är en skam. Så i veckan gick jag från tanke till handling.

Lyssna på SR, ekot om min anmälan:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6708518

Mer om anmälan, Synskadades riksförbund nyheter:

http://www.srf.nu/nyheter/vara-nyheter/2017/hon-anmalde-do-till-do/

Jag hoppas att min anmälan ska leda till förbättrade rutiner när det gäller tillgänglihet för liknande ärenden. Inte bara inom DO, även om DO såklart borde föregå med gott exempel. Vid flertalet tillfällen har jag diskriminerats på grund av bristande tillgänglihget hos myndigheterna. Exempelvis när jag begärde ut domar från Förvaltningsrätten i Stockholm och fick domarna som otillgängliga och för mig oläsbara pdf-filer. Det är dags att myndigheter och andra verksamheter inser att information kan och måste läsas på olika sätt. Det handlar om mänskliga rättigheter och det är deras ansvar att utveckla fungerande rutiner så att ingen diskrimineras.