Anmäla DO till DO

Dela inlägget:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Brev från DO

Jag har tänkt tanken förut, men aldrig agerat. Att helt enkelt anmäla Diskrimineringsombudsmannen, DO till DO, när myndigheten brustit tillgänglighetsmässigt. Förut har jag valt att påpeka problemet och bett dem åtgärda det. Men denna gången har jag fått nog. I veckan, trots att jag bett dem mejla besked om en anmälan via e-post så att jag som blind ska kunna läsa, får jag ett ”vanligt” för mig oläsbart brev på posten. Behöver jag säga hur jag känner mig? Diskriminerad, utestängd och kränkt är bara några ord. Hur som helst är jag bra sugen på att anmäla DO till DO. Så frågan är – kan jag anmäla DO till DO?

Det var förra året i maj månad som jag reste med SJ och inte fick ledsagning på Vingåker station. Läs blogginlägg från då:

https://annabergholtz.se/2016/05/16/en-vanlig-dag-som-blind-i-sverige/

Jag skrev till DO och anmälde SJ för bristande tillgänglighet och fick besked om att anmälan tagits emot. Sedan var det tyst. Tyst i flera månader. Jag hörde själv av mig till DO före jul och fick då beskedet att det kan ta runt 6 månader innan de beslutar huruvida de ska ta ärendet vidare eller inte. Så jag väntade snällt vidare. Under våren har jag mejlat de vid minst tre tillfällen och frågat vad som händer. Först efter ett år och mycket tjat från min sida, kom beskedet. Att det tagit ett år är nog så illa, men värst av allt så är beskedet otillgängligt för mig.

Och vet ni? DO till och med frågade mig i ett mejl nyligen, på vilket sätt jag föredrar att läsa mitt beslut. I word eller pdf. Att läsa ”vanligt” brev kom inte ens på tal.

Jag är oerhört besviken och arg. Hur ska myndigheter och resten av vårt samhälle bli tillgängligt om inte DO själva kan föregå med gott exempel?

Så återigen frågan. Kan jag anmäla DO till DO? För i denna ilskans stund är jag bra sugen på det.

Anna Bergholtz