Avdelning 50, mitt andra hem

Dela inlägget:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jag är så stolt och glad över den radiodokumentär jag nyss avslutat och som sänds imorgon lördag. Länge har jag tänkt att jag vill dela min historia från det jag upplevde som barn och även låta mina värksystrar och värkbröder berätta. (Ja Nina lärde mig det klockrena namnet), så när frågan kom om att göra ännu en radiodokumentär för Barnaministeriet, var ämnet givet. Imorgon lördag 28 januari sänds programmet som fått namnet Avd 50, mitt andra hem i P4 kl 11.03. Sprid gärna till de du tror kan vara intresserade.

Du kan även lyssna på programmet som podcast:

http://urplay.se/program/198858-barnaministeriet-dokumentar-avd-50-mitt-andra-hem

UR:s Barnaministeriet dokumentärs egen facebooksida:

https://www.facebook.com/barnaministeriet/posts/1058114950896284

Viktig dokumentär om barnperspektiv inom sjukvården

Cirka 150-200 barn insjuknar årligen i barnreumatism. Jag, Ida, Nina och Petri är några av de som idag är vuxna och som blev sjuka när vi var små. Vi skickades alla till barnreumatologen avdelning 50 i Lund, dit barnreumatiker remitterades från hela landet. Inläggningarna på avdelningen var många och långa och för oss blev avdelningen som ett andra hem. Något många ”gamla” barnreumatiker kan känna igen sig i och likaså all personal som jobbat där genom åren.

Med dokumentären lyfts vikten av barnperspektivet inom sjukvården. Jag, Nina, Petri och Ida delar med oss av våra minnen och våra egna historier. Vi berättar om sjukdomen, smärta och sjukhustiden som tydligt präglat våra liv. Men vi delar också med oss av glädje, vänskap och vikten av gemenskap.

Nina utanför Avdelning 50 1985. Hon sitter på axlarna på en stående kvinna. iklädd ljusrosa mössa, jacka och vita byxor. Kvinnan har mörka ytterkläder och brunt hår.

Bild: Nina utanför Avd 50, 1985.

Nina 2015. Hon står utanför samma entré som bilden innan men är nu äldre, med långt blont hår, bär vit kjol och svarta sandaler.

Bild: Nina utanför Avd 50, 2015.

Petri Mykkenän sitter i rullstol i fotostudio med vit bakgrund. Han har på sig mörka kläder och en svart hatt. Han har kort skägg och en käpp i handen. Bild: Petri Mykkenän

Bild på Jag och Ida. vi är barn på bilden och sitter vid ett bord bland på en uteservering intill läskedrycksburkar. Vi har på oss blåa kläder och hårspännen. Bild: Anna och Ida

Irene Lundberg, lekterapeut, Ingela Sörensson undersköterska och kurator Charlotte Bengtsson. En av personerna ligger i en säng och leker med en docka.

Bild: Irene Lundberg, lekterapeut, Ingela Sörensson undersköterska och kurator Charlotte Bengtsson.

Tack Ida, Nina och Petri.

Jag är så glad över att jag fått göra det här ihop med er. Tack för att ni så sjävklart delat med er av era historier. Jag vet att det rört upp många minnen, jobbiga såsom glädjefyllda. Tack också till kurator Charlotte och ni andra som gjort dokumentären möjlig. All kärlek till er!