Morot och piska under internationella funktionshinderdagen

Dela inlägget:

Facebook
LinkedIn
X

Den 3 december var det så åter dags för Internationella funktionshinderdagen. Firande, prisutdelning, festligheter, manifestation och demonstration ramade in dagen. Med andra ord både morot och piska. En mycket bra,viktig och inspirerande dag konstaterade jag när jag begav mig hemåt, efter att för femte året i rad lett Stockholm stads prisutdelning S:t Julian. Och kanske viktigast av allt – jag känner mig stolt som ”funkis”.

Anna intervjuar Louise Hoffsten på S:t Julian prisutdelningen. Vi står vid ett ståbord på en scen. I bakgrunden syns en storbildsskärm med textten "Louise Hoffsten". Hela scenen är belyst med lila ton. Jag har på mig svart kjol med rosa mönster. Louise har mörk tröja och byxor.

Bild: Jag intervjuar Louise Hoffsten på S:t Julian prisutdelningen

S:t Julian-utmärkelsen

S:t Julian är Stockholm stads utmärkelse för att belöna det arbete som görs i staden för att inkludera människor med funktionsnedsättning. 2006 delades det ut för första gången och i år delades priset ut i fyra kategorier. Stort grattis till årets vinnare och tack till alla nominerade för ert viktiga arbete.

Årets vinnare:

  • Fysisk tillgänglihget: Hotell Skeppsholmen med Statens fastighetsverk
  • Tillgänglig information och kommunikation: Bandhagshemmet i samarbete med KTH; RSMH, Funka och med stöd av PTS.
  • Arbetsgivaregenskaper: Nya Rågsved Folkets hus.
  • Delaktighet: IK Södra.

Se film, möte med årets nominerade:

https://www.youtube.com/watch?v=W55B0oXP3F4&t=193s

I samband med prisutdelningen firades det på Kulturhuset i Stockholm. Det bjöds på föreläsning av Laurentsio Pettersson, känd från SVT:s Mot alla odds samt musikhunderhållning med Kent Sidvall, Tara Razul och Louise Hoffsten.
Läs mer om priset här:

www.stockholm.se/stjulian

Assistans är frihet!

På ett 20-tal orter runtom i landet manifesterades det för LSS, rätten till personlig assistans och ledsagning under namnet ”Assistans är frihet”. Stort tack till alla er som drog ihop manifestationen. Jag kunde inte vara med er rent fysiskt, men fanns såklart med er i både själ och hjärta. Heja er!

Här några länkar om manifestationen:

https://hejaolika.se/nyhetssvep

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/radda-lss-krav-i-manifestation

http://www.corren.se/nyheter/linkoping/det-ar-en-fraga-om-liv-och-dod-om4406846.aspx

http://nsd.se/nyheter/gallivare/manifestation-mot-lss-besparingarna-10337030.aspx