3 viktiga tips i mötet med en ledarhund

Dela inlägget:

Facebook
LinkedIn
X

Vinterbild. Anna iklädd svart jacka och mössa på tunnelbaneperrongen med sin ledarhund, en brun labrador iklädd vit sele.

Bild: Jag tillsammans med min första ledarhund duncan. Foto: Sara Flodin.

Hurra för alla fantastiska ledarhundar runtom i världen! Idag är det sista onsdagen i april, vilket betyder den internationella ledarhundsdagen. Jag vill skicka en massa kärlek till alla er som så hängivet ägnar er åt arbetet med ledarhundar, som exempelvis uppfödare, fodervärdar, dressörer, instruktörer och veterinärer. Sedan vill jag förstås hylla och ge kärlek till alla ledarhundar och särskilt till mina två egna. Min första ledarhund Duncan, befinner sig i hundhimlen på gröna ängar bland köttbullsträden. Jag kommer aldrig glömma hur denna lugna och något lata herre lufsade in i mitt liv. Med honom var det lite som att få synen åter. Nu har jag min andra ledarhund. En pigg, ”petit” dam som verkligen gillar sitt arbete, men också att busa. Och när husse och matte inte märker det försöker hon gärna smita in i badrummet för att äta toapapper. Gå gärna tillbaks och läs på bloggen från sommaren 2017, där vi började vår resa ihop.

Annas ledarhund, en ljus labrador iklädd vit sele. På selen står det "Stör ej ledarhunden".

Min nuvarande ledarhund Chanti.

Frihet, självständighet och mod är tre av de ovärderliga saker mina ledarhundar gett och ger mig. Det finns cirka 260 ledarhundar i Sverige. Det här får du gärna tänka på när du möter en ledarhund, så underlättar du både för mig och hunden.

  1. Stör aldrig en ledarhund i sele. Med andra ord prata inte med ledarhunden, ge den inte mat, klappa inte på den eller säg hundens namn. Om du stör ledarhunden kan den tappa fokus på sitt arbete, vilket också kan innebära fara för ledarhundsekipaget.
  2. Om du är hundägare. Låt inte din hund distrahera ledarhunden. Gå helst en annan väg när du ser en ledarhund. Funkar inte det, ropa på avstånd och meddela att du kommer med en hund. Låt aldrig din hund hälsa på ledarhunden, oavsett om din hund bär koppel eller inte.
  3. Om du är restaurang eller butiksägare; var medveten om att hundförbud inte betyder ledarhundsförbud. Ledarhunden är ett hjälpmedel och är inte olaglig att släppa in.

Bokomslag för barnboken Trubbel. Gult omslag med en brun labrador som har den vita selen på sned. Illustratör Emmalill Frank.

Bokomslag för Trubbel som kom ut 2012.

Screenshot från Storytel och ljudboken Trubbel, med information samt 52 betyg och ett genomsnitt på 4,74 av 5 i snitt.

Vill du och dina barn lära dig mer om ledarhundar? Nu finns min barnbok Trubbel äntligen som ljudbok och den har fått fantastiska betyg. Möt Trubbel, den busiga valpen som ska bli ledarhund. Finns hos Storytel och övriga ljudbokstjänster.

Stöd Sveriges ledarhundsförare

Föreningen Sveriges Ledarhundsförare (SLHF) är en ideell förening som är helt beroende av fondmedel och privata donationer. Läs mer här och stöd gärna SLHF: https://ledarhund.nu/stodoss/