Hopp för diskrimineringslag om bristande tillgänglighet

Dela inlägget:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ryggtavla av en person i rullstol. Bak på rullstolen hänger en vit ryggsäck. Personen har en vitblårutig skjorta och bakgrunden är suddig med ljus. Hela bilden har en blåaktig ton.

Ni undrar kanske vad som hände med DO-anmälan mot Almedalen?

Så här stod det skrivet i SvD den 30 juni 2015:

”– Jag har velat gå på en massa seminarium, besöka montrar och gå på mingel – till och med sådant som har med mänskliga rättigheter att göra. Men jag kommer inte in. Det är trappor och saknas ramp, det är otillgängliga miljöer, säger Lars-Göran Wadén i förbundsstyrelsen i DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

Nu har han, som privatperson, anmält arrangörerna till Almedalsveckan, de politiska partierna och Region Gotland, till Diskrimineringsombudsmannen.”

Men som sagt, vad hände sen? Ja liksom alla anddra, omkring 300 anmälningar som inkom till DO under 2015, om bristande tillgänglighet, så lades ärendet ner.

Lagen om bristande tillgänglighet som en ny form av diskriminering infördes den 1 januari 2015. Men lagen har kritiserats för att vara tandlös bl.a pga. undantag och krav om varaktighet. DO:s agerande talar sitt tydliga språk, tycker jag. Regeringen är också medvetna om bristerna och gick tidigt under förra året ut och lovade en skärpning av lagen, men inget har hänt.

Igår kom äntligen nytt hopp, tack vare DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder. Nu går de vidare till tingsrätten med ett annat ärende, som DO också valt att lägga ner.

Utdrag ur DHR:S pressmeddelande:

”Lars-Göran Wadén skulle den 2 januari 2015 åka buss till sin bror, men han kunde inte åka med bussen. Anledningen var att chauffören sade att trappliften på bussen inte kunde användas för att han saknade utbildning för detta …

Enligt DO är det oklart om Wadén hade en tillräckligt varaktig kontakt med bussbolaget som trafikerar rutten för X-trafiks räkning, för att den anmälda händelsen ska bedömas som diskriminering. DO bedömer dock att Wadén kan ha blivit utsatt för diskriminering i form av bristande tillgänglighet, men väljer alltså att inte pröva ärendet rättslig

… Igår lämnade DHR in en stämningsansökan till tingsrätten för att få ärendet rättsligt prövat”

Heja DHR, säger jag. Heja Lars-Göran Wadén för din kämparanda! Jag ser mycket fram emot resultatet av detta. Som en av många hoppas jag att det här ska leda till rättspraxis och tydligare tolkning av lagen om bristande tillgänglighet som en form av diskriminering.

Nyfikna på att läsa mer kolla in länkarna här:

Pressmeddelande:

http://www.mynewsdesk.com/se/dhr/pressreleases/dhr-tar-diskrimineringsaerende-till-tingsraetten-1300840

Lars-Göran Wadéns blogg Livet rullar vidare:

http://livetrullarvidare.blogg.se/