Varför du ska boosta ditt företag med tillgänglighet?

Dela inlägget:

Facebook
LinkedIn
X

En välklädd korthårig man i mörk kostym och glasögon sitter vid skrivbord och arbetar på dator. Han är uppkopplad till telefonen med headset och ser produktiv ut. I bakgrunden syns whiteboardtavla och bokhyllor.

Omkring 2 miljoner människor i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. Det kan röra sig om synliga eller osynliga nedsättningar i den fysiska, psykiska eller intellektuella funktionsförmågan. Alla är konsumenter och är kanske kund hos just dig eller kanske kan bli. Många rör sig dessutom på arbetsmarknaden och kan bidra till mångfalden på din arbetsplats. Så frågan är – har du råd att inte vara tillgänglig?

4 skäl till varför du ska boosta ditt företag med tillgänglighet:

  1. Få fler kunder.
  2. Öka mångfalden bland dina anställda.
  3. För social hållbarhet.
  4. Vara en god förebild för andra.
  1. Få fler kunder.

Låt oss säga att du äger en restaurang. Jag kommer dit med ett sällskap på tio personer. En av mina vänner använder rullstol. Till restaurangens entré finns en trappa. I samma kvarter finns en annan restaurang, men vid ingången finns ingen trappa. Entrén och trappan är ombyggd, så att alla kan ta sig in. Vilken restaurang tror du att vi väljer?

Otillgänglighet kan resultera i en förlust. Genom att göra din verksamhet tillgänglig, ökar du din konkurrenskraft och chanserna att få fler kunder.

  1. Öka mångfalden bland dina anställda.

Forskning visar att mångfald bland anställda är lönsamt. Men många tycks glömma bort att människors funktionsförmåga kan variera och se olika ut. Att mångfald inte enbart handlar om ursprung, religion, kön, könsidentitet och sexuell läggning. För att alla ska kunna arbeta hos just dig och för att skapa mångfald på riktigt, är tillgänglighet en förutsättning. Exempel på tillgänglighet är att alltid ta korta pauser under ett möte, eller att någon läser högt vad som skrivs på White boarden. Tillgänglighet kan också vara färgstarka markeringar med halkskydd i en trappa, eller tal i en hiss. Alla exempel kan vara nödvändigt för vissa, men är bra för alla. Med god tillgänglighet stänger du inga dörrar och kan skapa mångfald för alla funktionsvariationer, en vinst du inte får missa.

  1. För social hållbarhet.

Under senare år har alltfler blivit medvetna om vikten av hållbarhet, att på bästa sätt hushålla med de resurser vi har att tillgå. Mänskliga såsom miljömässiga. Många kunder vill försäkra sig om att produkten de köper är miljövänlig, men också att de människor som tagit fram produkten mår bra på sin arbetsplats. Att deras rättigheter respekteras och att alla ges lika möjligheter, oavsett vem en är. Det handlar om social hållbarhet och en given förutsättning är tillgänglighet. Tillgänglighet är nödvändigt för en del, men bra för alla.

Frågan är enkel. Vilket företag skulle du välja? Företaget som satsar på tillgänglighet, där alla människor ses som viktiga resurser. Eller företaget som är otillgängligt och utestänger vissa.

  1. Vara en god förebild för andra.

Kraven på tillgänglighet ökar i vårt samhälle. Både inom och utanför landets gränser. Sedan 1 januari 2015 klassas bristande tillgänglighet som en ny form av diskriminering i Sverige. En lagstiftning som enligt politikerna ska skärpas framöver. Vill du bidra till ett samhälle för alla? Vill du vara säker på att inte diskriminera? Vill du se till så att alla människor känner sig viktiga och välkomna? Satsa då på tillgänglighet! En bonus kan dessutom bli ett gott rykte, företaget som värdesätter mänskliga rättigheter. Att bli en god förebild för andra är sällan fel. Så vad väntar du på?

Vill du få utbildning i hur du gör, verktyg för att skapa mångfald på riktigt? Tips är att gå kursen Inkludera Mera:

http://www.futurista.se/inkludera-mera