Sommarskolan ger framtidshopp

Dela inlägget:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gruppbild, Sommarskolan 2018. En stor grupp människor står framfår en vit husbyggnad.

Bild: Gruppbild, Sommarskolan 2018.

Det är sällan som jag som frilans hinner att utbilda mig själv. Oftast är det jag som utbildar andra. Men när jag fick chansen att delta på Funktionsrätt Sveriges Sommarskola om mänskliga rättigheter och funktionshinder kunde jag inte säga nej. 

Den 21-24 augusti gick Sommarskolan av stapeln för andra året i rad, men för mig var det första gången. Däremot var det inte första gången jag var på Furuboda folkhögskola där utbildningen hölls. På Furuboda har jag varit till och från som barn pga min reumatism och när jag utbildade mig till socialpedagog så gjorde jag min praktik där som skolkurator. Sjävklart var det alltså extra roligt att få återvända just dit. Till en folkhögskola som för övrigt ligger otroligt vackert nära havet på Österlen. 

Under dagarna var vi ett trettiotal deltagare såsom jurister, juriststuderande, doktorander, forskare och andra studenter och yrkesarbetande på plats som har ett intresse för Mr-frågor. . Årets sommarskola arrangerades i samarbete med Raoul Wallenberg Institutet. På olika sätt fick vi fördjupa oss i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det var många bra föreläsare som exempelvis Annika Jyrwall Åkerberg, jurist som alltid är väldigt duktig på att förklara och förtydliga juridiken så att även jag som journalist kan förstå. Riktigt bra var det att föreläsare bjudits in från andra länder, på så vis fick vi med oss ett internationellt perspektiv. Och som så ofta förr så tänker jag att olika länder, oavsett var vi befinner oss på jorden har vi alltid något att lära av varandra.

En särskild ära var det att få träffa Gerard Quinn, professor i juridik vid National University of Ireland som också föreläste. Han är en av de som varit med och arbetat fram Funktionsrättskonventionen. Dessutom leder han den sommarskola som arrangeras av ”the Centre for Disability Law and Policy” i Galway som är världsberömd och stått som inspiration till den svenska sommarskolan. Läs mer här:

http://www.nuigalway.ie/centre-disability-law-policy/ 

Här intervju med Gerard Quinn:

https://funktionsrattskonventionen.se/sommarskolan-ar-viktig-for-sverige/

Här länk till några av de filmade föredragen:

https://funktionsrattskonventionen.se/foredrag-fran-sommarskolan-2018/

Sommarskolan avslutades med ett rättegångsspel, en så kallad Moot Court. Som journalist kändes det svårt att bidrra med så mycket i den övningen, , men wow så imponerad jag var av juristerna och de juriststuderande. hoppfultt inför framtiden att ha sett de ”in action”.

Jag håller med om vad Lars Lindberg, projektledare för Från snack till verkstad sagt:

”sommarskolan är en unik möjlighet att lära sig om konventionen på djupet och för deltagarna att knyta nätverk med andra som brinner för funktionshinder och mänskliga rättigheter.

Det var fantastiska dagar och jag tror verkligen på möjligheten att få kunskap och mötas så här över yrkesgränserna. Exempelvis så behöver vi journalister er jurister och vice versa. Vi behöver alla varandra för att öka medvetenheten om mänskliga rättigheter och funktionsrätt. Att samlas från olika håll och med olika inriktning gör oss starka i kampen, tänker jag. Tillsammans kan vi göra skillnad! 

Sommarskolan är unik och viktig ur många perspektiv och får du chansen att gå sommarskolan i framtiden så gör det! För mig innebar Sommarskolan mer kunskap, ett bredare nätverk och framförallt mycket framtidshopp.

Här intervjuar jag några av deltagarna om vad de tyckte om Sommarskolan:

https://www.youtube.com/watch?v=5gtCFNmmQWs&list=PLUCKNEi0J-EPesVrPn1EuNZCSStzhXYAr

Ett stort tack till Funktionsrätt Sverige, Lars Lindberg och alla er som arrangerat Sommarskolan!

Hälsar Anna Bergholtz